Vergeten mensen!

We ontmoeten John (niet een echte  zulunaam hoor) zittende in z’n rolstoel in een zgn. Old Age House. Met ander woorden een bejaardenhuis, nou ja een huis….. het zijn twee oude garages en een leeg kippenhok waarin 40 bejaarden en hulpbehoevende mensen worden opgevangen en verzorgd. John zittende in een rolstoel en is een echte voetbalkenner, hij weet probleemloos een aantal beroemde Nederlandse voetballers te noemen. Hij wilde erg graag even poseren voor de camera.

John in z'n rolstoel

Terwijl wij als organisatie ons richten op wees- en kwetsbare kinderen vormt er zich in KwaNdbele een andere groep die ook hulp nodig heeft nl. de ouderen en bejaarden. Doordat een grote groep in de midden leeftijd wegvalt door de HIV/Aids problematiek, komen ouderen meer en meer op zich zelf te staan. In de Ndebele cultuur is het gebruikelijk dat de kinderen hun ouders verzorgen en bij elkaar blijven wonen. Vandaag de dag leven veel hulpbehoevende ouders vaak in erbarmelijk omstandigheden. Zover als wij weten is er in de hele omgeving 1 bejaardenhuis, het Old Age House Ekukhanyeni (mensen kunnen stralen) het bejaardenhuis van John.

Ekukhanyeni - Old Age House

Het Old Age House is gevestigd in een oud huis met een aantal schuurtjes en een dubbele garage. De bewoners slapen in grote slaapzalen, met soms wel 10 vrouwen op een zaaltje. Dit is wel een heel verschil bij wat we zien in Nederland! De verzorging gebeurt volledig door vrijwilligers, die dan gratis kunnen mee-eten en hopen op een betaalde baan voor de toekomst. Deze mensen vinden het erg prettig dat er voor hun gezorgd wordt en dat ze niet alleen in een kleine Shack/hut hun dagen moeten slijten.

Ontspannen in de garageruimte.

Slaapzaal voor 6 mannen!

We gingen samen met de familie Kloosterman uit Zwolle op bezoek. Zij willen volgend jaar mogelijk met een groep vrijwilligers het bejaardenhuis aanpassen en verbouwen voor deze vergeten groep mensen.

Groeten uit een winters Zuid-Afrika, maar we gaan op weg naar de lente (vandaag is het ruim 30 graden!).

Harry en Joke

Anne en Timon.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Plaats een reactie